5 2 dietten har blitt populær de siste årene. I denne artikkelen kan du lese om dietten, hvordan du best utfører den, hva du kan forvente av resultater og hva som finnes av forskning på den. Vi har forsøkt å samle så mye informasjon som mulig slik at du får all den informasjonen du trenger for å avgjøre om dette er en diett som passer deg.

Hvordan fungerer 5 2 dietten

5 2 dietten5 2 dietten går ut på at man deler ukens dager på fem dager hvor man spiser normalt og to dager hvor man faster. Derav navnet 5 2 dietten. Fastedagene er riktignok ikke 100% faste. Du kan spise 500 kalorier på fastedagene dersom du er kvinne og 600 kalorier dersom du er mann. Du velger selv hvilke dager du vil faste og hvilke dager du vil spise normalt. For å få best mulig resultat anbefales det at man ikke overspiser på dagene hvor man kan spise uten begrensninger.

Teorien bak dietten er at du gjennom å faste to dager i uken vil øke forbrenningen. I tillegg vil du oppnå helsefordeler gjennom at kolesterolnivå og blodtrykk senker seg, og at insulinsensitiviteten blir bedre.  Tommelfingerregelen er at man vil gå ned rundt en kilo i uken gjennom 5 2 dietten.

Fasting er forøvrig ikke noe nytt. Fasting har vært praktisert i mange år av forskjellige religiøse samfunn. Buddhistene bruker fasting i forbindelse med enkelte meditasjonsritualer hvor hensikten er å rense kroppen for å økt bevissthet inn i meditasjonen. 

Hvem passer 5 2 dietten for

Hvem passer 5 2 dietten for5 2 dietten passer for de fleste. Det finnes imidlertid noen unntak. Gravide, ammende og diabetikere under behandling, anbefales i utgangspunktet ikke dietten. Det samme gjelder for unge mennesker som fortsatt er i vekst. Sistnevnte gruppe anbefales ikke dietten da mennesker i vekst ikke skal få forstyrrelser på kroppens metabolisme. Dersom du er i en av disse gruppene og likevel vil prøve dietten, ta en prat med fastlegen din og hør hvilke råd han gir deg.

Slik forbereder du deg til 5 2 dietten

Selv om 5 2 dietten er forholdsvis enkel å følge, ettersom du kun skal forholde deg til to dagers faste i løpet av uken, kan dietten oppleves som tung. Årsaken er at fastedagene kan være tunge. Dette gjelder hovedsakelig i begynnelsen av dietten. Dersom kroppen din ikke er vant til å faste kan dette oppleves som tungt. Heldigvis gir dette seg etter et par uker. Da vil kroppen ha vendt seg til fasting og du vil oppleve at dagen forløper rimelig greit. Det er imidlertid viktig at du er mentalt forberedt på at du vil få et par tøffe dager i starten av dietten.

For å gjøre de første fastedagene så behagelige som mulig kan det være lurt å legge inn måltidene på tidspunkter på dagen hvor du normalt bruker mest energi. Mang av oss bruker mest energi på dagtid og legger derfor inn mesteparten av de tillate kaloriene til frokost og lunsj. Andre igjen opplever at det er vanskelig å sovne dersom sultfølelsen er for stor. Da kan det være hensiktsmessig å spare noen kalorier til kvelden. Du tenke gjennom hvordan du har det til vanlig og prøve å legge opp et løp som fungerer. Og husk at sultfølselsen gir seg etter et par uker.

Veskefaste i forkant

For de med ekstra sterk viljestyrke anbefaler den svenske kostholdseksperten  Ulrika Davidsson at man gjennomfører en veskefaste i forkant av 5 2 dietten. Den går ut på at man den siste uken før man begynner 5 2 dietten kun spiser flytende føde. Føden skal i hovedsak bestå av vann, kaffe, te og misosuppe. Resultatet av denne ekstra fasten er at kroppen går inn i ketose hvilket gjør at metabolismen i kroppen omstilles til å bruke fett til å generere energi fremfor karbohydrater. Man kan regne med å gå ned 4-5 kilo gjennom denne veskefasten. Man vil sannsynligvis gå opp igjen deler av kiloene når man begynner 5 2 dietten, men man vil i løpet av kuren få ekstra gevinst (vekttap) av veskefasten i forkant. I tillegg til ekstra vekttap vil man raskere klimatisere kroppen for faste og fastedagene vil oppleves som mer behagelige.

Hva bør du spise på fastedagene

5 2 dietten hva spiser manFastedagene er kanskje det mest utfordrende med dietten. Dersom du er kvinne har du kun 500 kalorier til rådighet og 600 kalorier dersom du er mann. Da gjelder det å velge mat med omhu. Et godt tips er å spise mat som fyller magen godt. Det vil gi en metthetsfølelse som varer lengre.

Matvarer som inneholder lite kalorier og samtidig fyller magen godt er: 

  • Grønnsaker og gjerne salat-baserte grønnsaker kan du spise relativt solide porsjoner av
  • Magert kjøtt kan spises i moderate mengder
  • Fisk kan spises i moderate mengder
  • Egg
  • Supper laget fra bunnen av, gjerne klare supper.

Et annet godt tips er at du drikker mye vann. Drikk gjerne 0,5 liter vann 30 minutter før hvert måltid. Dette har dokumentert effekt i forhold til å gi metthetsfølelse og sørge for at du blir mett raskere. Hvis du i tillegg spiser langsomt vil du få enda større effekt. Det tar opp til 20 minutter fra du begynner å  spise til hjernen oppfatter at magen har fått mat.

Hvordan er 5 2 dietten sammenlignet med andre dietter

5 2 dietten regnes som en effektiv og enkel gjennomførbar diett. Årsaken til dette er fordi man må kun forholde seg til at man må faste to dager i uken. I mange andre dietter må man legge ned tid i å velge riktig matvarer og være nøye med inntak av mat. Dietten regnes som effektiv fordi man ser at de som gjennomfører dietten i snitt går ned rundt en kilo i uken. Menn ofte litt mer en kvinner.

Hvordan få varig vektnedgang gjennom 5 2 dietten

Dersom du er komfortabel med fasting så er det mulig å forlenge 5 2 dietten ved å gå over på et 6 1 kosthold i etterkant. Da spiser du normalt seks dager i uken og faster etter prinsippet i 5 2 dietten en dag i uken. Dette gjør at du vil stabilisere vekten der du endte opp etter 5 2 dietten. Ved å gjøre dette vil du også få helsegevinsten ved å faste regelmessig.

Et annet alternativ er at du etter endt diett legger om til et moderat lavkarbo kosthold. Vi snakker da ikke om en lavkarbo diett, men at du har et karbohydratinntak som ligger på rundt 200 gram per dag. Dette er å regne som en varig kostholdsendringer som anses å være relativt gjennomførbar med tanke på at du kan spise relativt normalt.

Hva er gjort av forskning på 5 2 dietten

Det er ikke gjort mye forskning på 5 2 dietten. Det er derimot gjort mye forskning på fasting og periodisk fasting. Resultatene fra disse undersøkelsene viser at periodisk fasting gir flere helsefordeler. De største er vektnedgang, senking av kolesterolnivå, senking av blodtrykk og mer stabilt insulinnivå.

Kan vi gjøre artikkelen bedre?

Vi ønsker alltid å forbedre oss. Er det noe vi har glemt, tatt feil av eller burde forandret? Dersom du har meningen om artikkelen skriv gjerne en kommentar i kommentarfeltet under.

Legg igjen en kommentar 0 comments