grove vafler

Grove vafler

Vafler er godt og det er mulig å lage sunne vafler. Det eneste du må gjøre er å bytte ut noen ingredienser fra den vanlige vaffelrøren og vipps så har du grove vafler som smaker kjempegodt. Under finner du oppskrift på sunne vafler. 

Oppskrift

Ingredisenser

 • 1,5 dl siktet hvetemel
 • 1,5 dl sanmalt hvetemel
 • 1 dl havregryn
 • ½ t-skje salt
 • ½ t-skje bakepulver
 • 4 dl melk
 • 2 egg
 • 2 ss smør

Fremgangsmåte

Bland først siktet hvetemel, sammalt hvetemel, havegryn, salt, bakepulver sammen. Deretter tilsetter du egg, smeltet smør og melk. Rør så alt sammen til en fin og klumpfri røre. La røren stå å svelle i ca. 20 minutter.

Røren gir ca. 8 vaffelhjerter dersom du har et vaffeljern av normal størrelse. Denne røren gir ca 160 Kcal per 10 gram.

  

Hvorfor er disse grove vaflene sunne?

Sammalt hvete

Mel kan deles opp i fire kategorier. Disse er kli, helkorn, sammalt og siktet mel. Kategoriseringen går på hvordan man bruker kornet, eller hvilken del av kornet man bruker. Kategoriseringen forteller også noe om hvor fint eller grovt melet er.

Når det gjelder sammalt hvete som brukes i grove vafler så har denne mel-typen en utmalingsgrad på 100 prosent. Det betyr at man bruker hele kornet når man lager mel som igjen betyr at vi får med oss all næringen som ligger i kornet. I motsetning til finmalt hvete (78% utmaling) så får nå med oss alt av fiber, mineraler og vitaminer som ligger i kornets skall. Dette med andre ord det sunneste melet som finnes av de finere mel-kategoriene.

Havregryn

Havregryn er bra på utrolig mange måter, også som ingrediens hvis du vil lage sunne vafler. Rent ernæringsmessig inneholder havregryn fiber, jern og proteiner som er bra for kroppen vår.

Kostfiber

Havregryn inneholder i snitt 11 gram kostfiber per 100 gram gryn. Et voksent menneske bør få i seg 25-30 gram kostfiber om dagen og da er en liten dose havregryn et godt steg på veien. Mange av oss sliter normalt sett med å få i oss nok kostfiber gjennom vår daglige diett.

Jern

Havegryn inneholder 4 mg jern per 100 gram gryn. Vi tenker vanligvis at vi får i oss jern gjennom animalske kilder, men havregryn er en god kilde til jern. Dersom du spiser 100 gram havregryn om dagen dekker du ⅓ av kroppens daglige behov for jern.

Proteiner

Havregryn inneholder 13 gram proteiner per 100 gram gryn. Både jernmengden og proteinmengden du får i deg gjennom havregryn er ekstra gunstig for personer som av ulike årsaker ikke spiser mye kjøtt som tradisjonelt er de vanligste kildene til jern og protein. Proteinmengden i havegryn er ikke kjempestor, men med tanke på havregrynets allsidighet bør den nevnes.

Ved siden av dette kan det også nevnes at havregryn har høy metthetsverdi, blant de høyeste faktisk, hvilket gjør at du kan gå lengre mellom måltidene dersom du spiser retter som inneholder havregryn.

 

Om hele korn

En studie gjennomført  på Harvard T.H. Chan School of Public Health konkluderer med at personer som spiser  70 gram hele korn (sammalt hvete/Havregryn) senket sjansen sin for tidlig død med hele 22%. Du kan lese mer om studien her

sunne grove vafler

sunne vafler

Tilpasning av oppskriften grove vafler

Du kan uten problemer bytte ut lettmelk med laktosefri melk. Smaken forblir den samme. For mennesker som har laktoseinntolleranse så opplever man gjerne at magen blir oppblåst ved inntak av melk. En annen fordel med å bytte til laktosefri melk er at du får litt mindre karbohydrater og sukkerarter i deg.

Gjør grove vafler enda sunnere

Du kan også bytte ut sammalt hvete med grovt hvetemel, men da må du redusere mengden mel. Alternativt kan du benytte FIBRA Fullkornshvetemel som er supersunt (melmessig altså) og fordelen med sistnevnte er at vaflene vil ikke føles grovere på grunn av konsistensen til melet.

Hva kan du ha på sunne vafler?

 • Smør vaflene med snøfrisk og legg røkelaks og dill på toppen.
 • Skjær Kiwi, Jordbær og Appelsin i små båter og ha litt mynte på toppen
 • Skjær en skive brie og ta på en t-skje akasiehonning på toppen
 • Smør vaflene med Philadelphia ost og legge en skive skinke på toppen dekket av rødløk
 • Smør vaflene med Kesam vanilje og legg på noen friske bringebær.
 • Mos et par bananer og smør vaflene med dette og dryss knuste nøtter over
 • Skjær et par osteskiver og kombiner dette med en skinkebit.
 • Smør vaflene med magerost og dander med et par skiver paprika
 • Hvis du synes at grove vafler er sunt nok i seg selv, legg på et par brunost-skiver.

Håper det smaker!

Legg igjen en kommentar 0 comments