Vil du vite mer om lavkarbo og om lavkarbo er en passende diettform for deg? I denne artikkelen har vi forsøkt å samle så mye relevant innhold om lavkarbo som mulig. Du finner informasjon om hva lavkarbo er, hvilke matvarer du kan spise, forskjellige lavkarbo-kurer og hvordan lavkarbo virker på kroppen.

Hva er lavkarbo

Lavkarbo er et kosthold som handler om å unngå mat med karbohydrater og heller spise mat med høyt protein- og fettinnhold. Per definisjon, i norsk målestokk, må man få i seg under 150 gram karbohydrater per døgn for å kunne kalle det lavkarbokosthold.

Ketose

Når kroppen får i seg under 150 gram karbohydrater per døgn vil man oppnå en tilstand som kalles ketose. Denne tilstanden kommer kroppen gradvis inn i etter å ha senket karbohydratinntaket. Kroppens metabolisme endrer seg fra å bruke karbohydrater over til å bruke fett som drivstoff for å skape energi. Dette er årsaken til å at lavkarbo-kosthold kan være effektivt for å oppnå vektreduksjon.

I forhold til mange andre diett-former har lavkarbo gjennom ketose den fordelen at kroppen ikke forbrenner muskelmasse for å skape energi.

Lavkarbomat

hva er lavkarboLavkarbomat deles inn i tre kategorier. Matvarer du kan spise så mye du vil av, matvarer du kan spise med moderasjon og matvarer du må styre helt unna.

Kjøtt

Oksekjøtts, svinekjøtt, lamekjøtt, viltkjøtt, fugl

Når det gjelder kjøtt så er det ingen restriksjoner. Du kan også spise fett og skinn som følger med kjøttet.

Fisk og skalldyr

Fet fisk som laks, sardiner, makrell og sild.

Når det gjelder fisk så er det fet fisk som gjelder. Det er også en uskreven regel at man ikke bør panere fisk når man følger lavkarbokosthold.

Egg

Egg kan spises i mange fasetter. Kokt egg, stekt egg, omeletter og andre varianter som av egg som ikke bryter med resten av de tillatte matvaregruppene.

Fett

lavkarbo baconNaturlig fett er tillatt. Smør er derfor ja, mens margarin er nei. Bacon er på ja-listen og alt annet fett som kommer fra en naturlig fettkilde. Det samme gjelder derfor for olivenolje, rapsolje og kokosfett.

Grønnsaker

Kun grønnsaker som vokser over bakken er tillatt. Dette skyldes at grønnsaker som vokser under bakken, type poteter, inneholder et naturlig høyt karbohydratinnhold.

Blomkål, kål og rosenkål, grønnkål, brokkoli, spinat, asparges, squash, aubergine, oliven, spinat, alle spiselige sopparter, agurk, salat, avokado, løk, paprika og tomater er på ja-listen.

Meieriprodukter

Når det gjelder meieriprodukter må man alltid velge de hele variantene. Light-produkter er ikke tillatt.

Ekte smør, fløte (40% fett), rømme, gresk yoghurt, fettrike oster. og helmelk

Nøtter

Naturlige nøtter er ok, helst i moderate mengder.

Bær

Bær er også på ja-listen, men i moderate porsjoner.

Godteri

I høyst moderate mengder kan mørk sjokolade med 70% kakao og oppover nytes.

Når det gjelder matvarer som kan nytes i moderate mengder så handler det i stor grad om å utvise sunn fornuft. Valget av diett, som du kan lese mer om nedenfor, avgjør hvor stort spillerom du har for å nyte mat og drikke som sjokolade, bær, hvitvin osv..

Drikke

La vann være primærkilden din til veske. Du kan også drikke kaffe og Te. Hvitvin kan nytes i moderate mengder. Det samme gjelder sprit som Gin, Whiskey, Rom, Brandy og Vodka. Husk imidlertid at du har store begrensninger på blandevann og at alkohol genrelt ikke er bra for kroppen i store mengder.

Varianter av lavkarbo

varianter av lavkarboDet er viktig å merke seg at lavkarbo i realiteten består av en rekke ulike dietter. Utgangspunktet ditt, altså hvor mye du vil gå ned i vekt og hvor raskt, avgjør hvilken diett du bør følge og hvordan du bør tenke i forhold til lavkarbo.

Noen dietter er relativt aggressive og er ment for mennesker med stor overvekt. Andre dietter er ment for personer som i større grad ønsker en livsstilendring og som kan tillate seg og gå ned i vekt stabilt over tid. For denne siste gruppen vil det å gå over til lavkarbokosthold være “enklere” da endringene er mindre og i større grad kan inkorporeres i eksisterende kosthold så lenge man følger grunnreglene for lavkarbokosthold. Diettene vi beskriver under har et karbohydratinntak fra 20 gram og opp til 125 gram.

Ketogen diett

De ketogene diettene er regnet som de strengeste hva angår mengde karbohydrater man kan innta. I en ketogen diett skal du begrense karbohydratinntaket til 20 gram per dag. Dette er strengt, men så er også målsetningen å få kroppen over i ketose raskt og effektivt.

Hans Bassøe, tidligere professor i medisin, var den som introduserte de ketogene diettene i Norge på 70-tallet. Den gang var det stor kontrovers rundt Bassøes tanker om å benytte fettholdig ernæring som virkemiddel for å gå ned i vekt. Blant annet var Statens ernæringsråd en stor motstander da dette stridet mot datidens etablerte viten om slanking.

Matvarer du kan spise i en ketogen diett er

Salat, grønnsaker, sopp, kjøtt, fisk, ost og egg, samt noen meieriprodukter

Ved diettens begynnelse skal du ta utgangspunkt i et karbohydratinntak på 20 gram per dag. Du vil etter ca. 14 dager ha etablert full ketose og da forbrenner du dobbelt så mye fett som du vanligvis gjør.

Når du har nådd målsetningen din i forhold til vektnedgang skal ikke kuren avsluttes, men du skal begynne å øke karbohydratinntaket. Dette må skje gradvis og en tommelfingerregel er å øke med 5% hver uke.

Økning i inntak av karbohydrater fortsetter du med inntil du begynne å gå opp i vekt. Normalt skjer dette når du har økt karbohydratinntaket med rundt 100 gram. Du kan nå stabilisere vekten din ved å la inntaket ligge på grensen til der du opplevde vektøkning. Du har nå funnet grensen for hva du kan innta av karbohydrater uten å gå opp i vekt.

Denne dietten er anfalt for friske mennesker som ønsker å gå ned mer en 10 kilo. Det anbefales at man tar en prat med fastlegen sin før man begynner med dietten.

Dr. Lindbergs lavkarbo diett

Lindberg-dietten er langt mer avslappet en den ketoniske. Denne dietten har fokus på å senke inntaket av karbohydrater gjennom å spise produkter med lite sukker og stivelse. Der hvor den ketoniske dietten setter grensen på 20 gram karbohydrater tillater Lindberg opp til 125 gram karbohydrater per dag.

Nei-produkter i Lindbergs verden er tradisjonelle brød-produkter, poteter, ris og pasta. Lindberg-dietten tillater inntak av moderate mengder frukt. Dietten er inspirert av middelhavslandenes mattradisjoner hvor sunne fettkilder som raps- og olivenolje står sterkt.

En typisk rett i Lindberg-dietten består av mye grønnsaker, en proteinkilde (fet fisk eller fugl) nøtter og bær.

Dr. Lindberg selv kaller ikke dette for en diett, men en kostholdsendring eller livsstil. Tanken er at du skal ha muligheten til å fortsette å spise tilnærmet normalt, men at du endrer og velger bort matvarer med mye sukker (karbohydrater).

Lindberg-dietten passer best for mennesker som kan tillate seg å gå ned i vekt over tid. Målsetningen er at du enkelt skal være i stand til å beholde vekten over tid ved å fortsette å spise matvarer som er på ja-listen.

Steinalderdietten

steinalder diettenSteinalderdietten baserer seg på at man skal spise slik som man gjorde i Steinalderen. På den tiden bar kostholdet preg av at man hovedsakelig spiste fisk og kjøtt i tillegg til grønnsaker og nøtter. Fellesnevner var at dette var matkilder som kunne erverves gjennom fangst.

Tilhengere av steinalderkost poengterer i tillegg at kostholdet virker forebyggende på en del livstilsykdommer. Dietten har i tillegg en oppside for personer med fordøyelsesproblemer som Irritabel tarm, Ulcerøs Collit og Crohns da man unngår belastning på fordøyelsessystemet ved at man unngår matvarer som inneholder gluten, stivelse og frukter som virker irriterende på tarmsystemet.

Drikke til denne dietten er i all hovedsak vann.

Denne dietten gir ikke rask vektnedgang slik som en ketogen diett gjør, men man regulerer naturlig kroppens vekt gjennom at man naturlig får i seg lite karbohydrater og samtidig fjerner sultfølelse ved at man spiser rene matvarer.

Slik virker lavkarbo på kroppen

Det varierer hvordan kroppen reagerer på lavkarbokosthold. De vanligste symptomene er at man de første dagene kan få hodepine og i enkelte tilfeller føler slapp og svimmel. Dette går imidlertid raskt over. Det er også slik at slanke mennesker oftere får symptomer enn overvektige.

Det er vanlig at man får dårligere ånde enn tidligere. Den dårlig ånden skyldes at når kroppen går i ketose så får man flere ketoner i blodet. Dette gir pusten en acetonlukt (kan minne om neglelakkfjerner for de som kjenner den lukten). Det er ikke mulig å bli kvitt denne lukten gjennom å pusse tenner eller skrape tungen, men den kan dekkes til ved å bruke munnskyllevann.

Andre mer sjeldne symptomer er hjertebank. Hjertebank skylles ikke lavkarbokosthold, men det at når kroppen går raskt ned i vekt så skilles miljøgiftene vi tidligere har lagret i kroppsefettet vårt seg ut i blodet vårt. Dette medfører ulike plager, deriblant hjertebank. Dette skal normalt sett ikke være farlig, men det anbefales alltid å søke råd hos fastlege før man går i gang med vektreduksjon. Ved å gjøre det kan man legge en plan som gjennomføres i samråd med lege. Legen legger til rette for oppfølging dersom man får plager underveis.

For kvinner som har passert overgangsalderen kan menstruasjonen komme tilbake som følge av lavkarbo kosthold. Dette gjelder i hovedsak kvinner som har vært plaget av overvekt. Årsaken er at det er sammenheng mellom overvekt og Polycystisk Ovariesyndrom som gir uregelmessig eller fraværende menstruasjonssyklus.

En annen årsak er at kvinner med høyt insulinnivå ofte har et høyt testosteron nivå som igjen kan føre til at man mister menstruasjonen. Ved å redusere inntaket av karbohydrater vil insulinnivået senkes og menstruasjonen kan derfor komme tilbake igjen.

Kan vi gjøre artikkelen bedre?

Vi ønsker hele tiden å forbedre oss. Dersom du har tips til hvordan vi kan gjøre denne artikkelen bedre, skriv en kommentar til oss i kommentarfeltet.

Legg igjen en kommentar 0 comments